A bőrünkről

Szoptatás alatt berepedezett mellbimbó

A szoptatás a kisbabák táplálásának legtermészetesebb módja. Az anyatejjel nemcsak fontos tápanyagok jutnak a baba szervezetébe, hanem olyan immunglobulinok is, melyek nagyban hozzájárulnak az éretlen immunrendszerű újszülöttek fertőzés elleni védelméhez. Az anyatejjel táplált csecsemők bélflórájának összetétele kedvezőbb, kevésbé hajlamosít a nem kívánatos pelenkakiütés kialakulására. A szoptatással kapcsolatban, az anyánál fellépő néhány nem kívánt hatás jelentősége össze sem mérhető azzal a haszonnal, amit a kicsik természetes táplálása nyújt.

Az anyatejes szoptatás egyik mellékhatása a kismamáknál az emlőbimbók kisebesedése. A probléma leggyakoribb oka a nem megfelelő szopási technika, a helyes módszer kialakítása tehát elsősorban az anya feladata.

Nagyon fontos a babák megfelelő mellre helyezése. A mellre tapadást az segíti a leghatékonyabban, ha az anya nyugágy testhelyzetet vesz fel.  Ez a pozíció stimulálja a baba veleszületett reflexeit, amik arra ösztönzik őt, hogy nagyra tátott szájjal, mélyen bekapja a mellbimbót. A kismama megfelelő tartása ahhoz is hozzájárul, hogy megelőzze a szoptatással kapcsolatos hátfájdalom kialakulását.

A babát tehát arra kell ösztönözni, hogy minél több mellszövetet vegyen a szájába. Érdemes megvárni, amíg a kisbaba nagyra nyitja a száját, és csak akkor húzzuk a mellhez. Fontos, hogy a bimbóudvar egy részét is a szájába vegye.

A szopási technika akkor megfelelő, ha a kisbaba ajkai kifelé fordulnak. Ha az alsó ajkát beszívja, az fájdalmat okoz a mellbimbó alsó részén. Ha az anya nem látja jól, kérje meg társát ennek ellenőrzésére.

Szoptatás közben érdemes a kisbaba nyelvének helyzetét is figyelni. Ha óvatosan lehúzzuk az alsó ajkát, azt kell látnunk, hogy a nyelvcsúcs a baba alsó ínyén átnyúlik, a nyelv az alsó ajak és a bimbóudvar között helyezkedik el. Ha nem látjuk a kisbaba nyelvét a mell alatt szoptatás közben, akkor lehet, hogy a kisbaba száján belül mozog, dörzsölve az érzékeny mellbimbót.

Mielőtt a kisbabát levesszük a mellünkről, szüntessük meg a vákuumot. Csúsztassuk be egyik tiszta ujjunkat a baba szája sarkába, vagy gyakoroljunk enyhe nyomást a mellre a baba szájához közel, így szüntetve meg a szívóerőt.

Kerüljük a cumik és cumisüvegek használatát, legalább addig, amíg a kisbabánk beletanul a szopásba. A tej kiszívása üvegből más technikát kíván, mint a mellből történő szopás. Ha a kisbaba a mellből is úgy próbál tejhez jutni, mint a cumisüvegből, az rossz hatással van a mell bekapásának és a szívásnak a technikájára is. A cumisüveghez hasonlóan kerüljük a játékcumit is.

Amennyiben a megfelelően alkalmazott szoptatási technika ellenére a mellbimbón berepedések alakulnak ki, a szoptatást követően alkalmazzunk fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, hámosító hatású kenőcsöt. A szoptatást megelőzően mindig mossuk tisztára a mellbimbót.

Források:

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!