Sebkezelés

Sebtisztítás

A sebkezelés célja az optimális gyógyulás biztosítása, jó funkcionális és esztétikai eredmény elérése. A helyes sebellátás első lépése a seb megfelelő tisztítása. A rendelőkben erre 3%-os hidrogén-peroxid (H2O2) tartalmú öblítő áll rendelkezésre. Az oldat a gyógyszertárakban is megvásárolható, illetve tablettából akár otthon is el tudjuk készíteni. A hidrogén-peroxid oldat nagy előnye, hogy nemcsak a seb környékén használható, hanem a sérülés tisztítására is alkalmas: egyszerűen ráönthetjük a sebre. A felszabaduló (úgynevezett naszcensz) oxigénatomnak köszönhetően kiválóan tisztítja a sebet, nem csíp, alkalmazása után a seb környékén csak víz (H2O) marad vissza.

Kérdés, mi a teendő akkor, ha távol vagy a gyógyszertártól és nincs kéznél hidrogén-peroxid. Jót teszünk-e, ha a sebet csapvízzel mossuk ki?

A floridai egyetem kutatói kilenc olyan tudományos vizsgálatot elemeztek, melyek a sebtisztításra használt steril sóoldat és az egyszerű csapvíz hatását vizsgálták és elvégezték az eredmények metaanalízisét. Eredményeiket a „Sebtisztítás: víz vagy sóoldat?” című tanulmányukban publikálták. A vizsgálatokba bevont betegek száma 35 és 770 között mozgott, 2 és 95 év közötti életkorukkal pedig a teljes lakosságot reprezentálták. A kilenc tanulmányból négy sebészeti sérülést vizsgált, három szakított sebet, egy esetben nyílt törés, egy esetben pedig krónikus seb volt a tanulmány témája.

A metaanalízis, mint feldolgozási módszer lényege, hogy több, különálló tanulmány eredményiből alakít ki átfogó véleményt. A kilenc vizsgálat összefoglaló értékelése során megállapították, hogy következményes fertőzés és a sebgyógyulás tekintetében nem tapasztalható különbség a csapvízzel és a steril sóoldattal tisztított sebek között. A megállapítás mind friss, mind krónikus sebek esetén igazolódott. Amennyiben tehát gyors sebtisztításra van szükség és csak csapvizes lemosásra van lehetőségünk, ezt a módszert is bátran alkalmazhatjuk.

Források:

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!