Sebkezelés

Fertőzés ellenes kezelés

A sérülések veszélyes velejárója lehet a helyi vagy akár az egész szervezetet érintő, úgynevezett szisztémás fertőzés kialakulása. Amíg a seb vizes kimosása csak tisztítást eredményez, addig a hidrogén-peroxid oldattal történő öblítés már fertőtlenítő hatással is jár. A seb környékének fertőtlenítésére a legalkalmasabb valamilyen jódtartalmú készítmény.

Előfordul, hogy a sérülés helyi ellátása, a „sebtoilette” nem elegendő a szisztémás fertőzés kialakulásának megelőzésére.

A hegyes tárgy testbe fúródása esetén kialakult kisebb szúrt sebeknek sokan nem tulajdonítanak jelentőséget. Ha az eszköz tiszta (pl. varrótű) és a szúrás nem mély, akkor a sérülés tiszta környezetben általában veszélytelen. Ha a sebbe szennyeződés kerül, az ilyen seb rendkívül veszélyessé válhat, mert a seb mélyén oxigént nem kedvelő baktériumok szaporodhatnak el. Több más, veszélyes kórokozó mellett ilyen baktérium a tetanusz kórokozója is. Szennyezett szúrt seb létrejötte esetén ezért feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ahol a sérült tetanusz emlékeztető oltást kap.

Harapott sebek esetén egy másik, a tetanuszt okozó baktériumnál is veszélyesebb kórokozó juthat a szervezetbe, a veszettség vírusa. A fertőzést Magyarországon korábban főként kóbor kutyák és rókák terjesztették. A kiterjedt vakcinációnak köszönhetően a fertőzés aránya hazánkban mára visszaszorult, ismeretlen állat harapását mégis érdemes komolyan venni. A veszettség ellen hatékony védőoltással rendelkezünk, ugyanakkor a kialakult kórkép közel 100 %-ban halálos kimenetelű.

Sebesülést követően más kórokozók is okozhatnak fertőzést. Kisebb sérülés esetén ez leginkább akkor következik be, ha a sérült valamilyen társbetegségben is szenved. Cukorbetegség, vérszegénység, immunbetegség, sárgasággal járó májbetegség, alultápláltság, vitaminhiány és egyes gyógyszerek (kortikoszteroidok, daganatellenes szerek) szedése esetén a sebgyógyulás elhúzódik, a fertőzés veszélye megnő. Az ilyenkor szükséges teendők elbírálása orvosi feladat.

A sebtisztítás, a helyi fertőtlenítés és a szervezetet érintő szisztémás fertőzés elkerülése mellett a sebellátás további fontos lépése a hámosító kezelés.

Források:

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!