Alkalmazási területei

Otthoni bőrápolás kozmetikai kezelések után

A kozmetikai szalonokban a szépészeti beavatkozások széles kínálatával találkozunk. Van néhány olyan kezelés, mint a bőrradírozás, a savas hámlasztás, a mikrodermabrázió vagy a gyantázás, mely hosszabb távú előnyös hatása mellett átmenetileg igénybe veszi a bőrt. Hogyan tudjuk a beavatkozások rövid távú kellemetlenségeit minimalizálni?

Az arcápolás a kozmetikusnál az érintett bőr letisztításával kezdődik. Ezt a lépést a mitesszerek otthoni eltávolítása során se mulasszuk el. A smink lemosása és az arctisztítás biztosítja, hogy a beavatkozásokat kellően tiszta bőrön végezzük el. Hagyjuk ki a kezelést a menstruáció alatt és előtte pár nappal, mert ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a gyulladásra és lassabban gyógyulnak a kezelt felület apró sérülései is.

A kellő körültekintéssel előkészített és kivitelezett kozmetikai beavatkozások általában szövődménymentesek, kisebb következmények azonban előfordulhatnak. A dermaabrázió utóhatásaként érzékenységet, duzzanatot, bőrpírt, apró bevérzéseket, horzsolásokat írtak le. (1.) Az érintett bőr fényérzékenysége is fokozódik, ezért a kezelést követő napokban kerülni kell a napozást. Szintén kerülendő néhány napig a szolárium használata, a szaunázás és más izzasztó sporttevékenység. A kezelt bőr ápolásának utolsó lépése, hogy bőrnyugtató, hámvédő krémmel segítsük az érintett terület regenerációját.

A nem kívánt szőrzet eltávolítására számos módszer létezik. A legismertebb beavatkozások a borotválás, a gyantázás, a cukorgyantázás, az elektrolízis, a lézeres follikulus destrukció és a kémiai epiláció. A módszerek egy része lényegében szövődménymentes, otthon is elvégezhető. A gyantázást, a borotválást és az epiláló krémek használatát terhesség alatt is biztonságosnak tarthatjuk (2.) Testünk különböző tájain azonban bőrünk nem egyforma érzékenységű, így a kíméletes beavatkozások is okozhatnak mikrosérüléseket.

A kozmetikai beavatkozásokat követően ne hanyagoljuk el az igénybevett bőr utókezelését. Erre érdemes olyan komplex összetételű készítményt választani, mely összetevőinek hatása révén védi a hámsejteket, így az egészséges hámréteget is. Sarjadzást és bőrregenerációt elősegítő hatása következtében fokozza a bőr ellenállását a fertőzésekkel szemben, elősegíti a hámsérülések gyógyulását. Alkalmas a felületes bőrsérülések, felmaródások, kisebb sebek hámosítására. (3.)

A Neogranormon kenőcs hatóanyagai – az ergokalciferol, az A-vitamin, a pankreász-por és a cink-oxid – a hámosodást és a sebgyógyulást különböző támadáspontokon befolyásolják kedvezően, ezáltal az egyes komponensek hatásai egymást kiegészítik és támogatják. (3.)

Irodalom:

  1. M. Shah-J. Crane: Microdermabrasion
  2. M.K. Trivedi et al: A review of the safety of cosmetic procedures during pregnancy and lactation (International Journal of Women’s Dermatology 3 (2017) 6–10)
  3. https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=13538

Napégette bőr

A napból érkező UV-sugárzás a látható fénynél rövidebb hullámhosszú elektromágneses sugárzás, amely hullámhossza alapján további három csoportra osztható. Mivel az UV-C sugárzást teljesen elnyeli a földi légkör, elegendő az UV-A és az UV-B sugárzás hatásaival foglalkozni.

Tovább

Felszínes égési sérülés

Az égési sérülések fogalomköre a figyelmetlenül végzett konyhai művelet okozta felszínes bőrsérüléstől a súlyos-életveszélyes állapothoz vezető termikus károsodásig terjed. Az égés súlyossága elsősorban annak mélységétől és kiterjedésétől függ.

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!