A Neogranormon kenőcs alkalmazási területei

Napégette bőr

A napból érkező UV-sugárzás a látható fénynél rövidebb hullámhosszú elektromágneses sugárzás, amely hullámhossza alapján további három csoportra osztható. Mivel az UV-C sugárzást teljesen elnyeli a földi légkör, elegendő az UV-A és az UV-B sugárzás hatásaival foglalkozni.

Az ultraibolya (ultraviola) sugárzáson belül a legnagyobb hullámhosszal az UV-A sugárzás rendelkezik. A barnuláshoz alig járul hozzá, ugyanakkor a kollagénrostok károsítása révén fokozza a bőr öregedését. A DNS-re gyakorolt hatása miatt a bőrrák kialakulásával is összefüggésbe hozható.

Az UV-B sugárzás előnyös tulajdonsága, hogy segíti a bőrben a D-vitamin képződését. A D-vitamin számos hatása közül a legismertebb, hogy az ép csontrendszer kialakulásának kulcsszereplője. Az UV-B sugárzás felelős a barnulásért is, ugyanis a bőr sötét színét adó melanin termelése a sugárzás hatására fokozódik a melanocitákban. Az UV-B sugárzás sem ártalmatlan, a túlzott expozíció mind a bőrrák, mind a szürkehályog kialakulásával összefüggésbe hozható.

Szervezetünk fokozottan van kitéve az UV-sugárzás hatásának ott, ahol a Föld ózonrétege vékonyabb, tehát a sarkok felé közeledve, illetve a Déli-féltekén. Mivel az Északi-félgömbön is fokozatosan csökken a védelmet nyújtó ózonréteg vastagsága, vízparton vagy magas hegyekben az UV-sugárzás egyre nagyobb hatást gyakorol az emberi szervezetre.

Széles a köre azoknak a gyógyszereknek is, melyek fokozzák a bőr fényérzékenységét, azaz fotoszenzitizálnak. Egyes antibiotikumok, fájdalom-csillapítók, szívgyógyszerek és a pattanásos bőr kezelésére alkalmazott gyógyszerek szedése esetén az UV sugárzás bőrre gyakorolt hatása fokozódik. A gyógyszerek szedése előtt erről érdemes tájékozódni, az ilyen készítménnyel folytatott rövid-középhosszú ideig tartó és tervezhető kúrát pedig a kevésbé napsütéses hónapokra igazítani.

Egyes növények levelében fényérzékenyítő anyag található. Túra során vagy nyáron a fűbe heveredve a fotoszenzitizáló anyag a bőrre kerülhet és napsütés hatására égési sérüléshez hasonló reakciót válthat ki.

Közhely, hogy a déli órákban kerüljük a napozást és alkalmazzunk magas faktorú, UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtó készítményt. A napégés azonban gyakran mégis bekövetkezik. Az ellátás fontos lépése ilyenkor a további expozíció kerülése és az érintett bőrfelület hűtése. Bőrregeneráló készítményként olyan komplex összetételű szert válasszunk, amely bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és hámosító hatással egyaránt rendelkezik.

Források:

Otthoni bőrápolás kozmetikai kezelések után

A kozmetikai szalonokban a szépészeti beavatkozások széles kínálatával találkozunk. Van néhány olyan kezelés, mint a bőrradírozás, a savas hámlasztás, a mikrodermabrázió vagy a gyantázás, mely hosszabb távú előnyös hatása mellett átmenetileg igénybe veszi a bőrt. Hogyan tudjuk a beavatkozások rövid távú kellemetlenségeit minimalizálni?

Tovább

Horzsolások

Orvosi értelemben a felületes bőrsérülés két elváltozást takar. Amikor az anyaghiány csak a hám rétegeire terjed ki, hámfoszlásról beszélünk, amennyiben a sérülés ennél kissé mélyebbre terjed, az elváltozás neve hámhorzsolás.

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!