Alkalmazási területei

Napégette bőr

A napból érkező UV-sugárzás a látható fénynél rövidebb hullámhosszú elektromágneses sugárzás, amely hullámhossza alapján további három csoportra osztható. Mivel az UV-C sugárzást teljesen elnyeli a földi légkör, elegendő az UV-A és az UV-B sugárzás hatásaival foglalkozni.

Az ultraibolya (ultraviola) sugárzáson belül a legnagyobb hullámhosszal az UV-A sugárzás rendelkezik. A barnuláshoz alig járul hozzá, ugyanakkor a kollagénrostok károsítása révén fokozza a bőr öregedését. A DNS-re gyakorolt hatása miatt a bőrrák kialakulásával is összefüggésbe hozható.

Az UV-B sugárzás előnyös tulajdonsága, hogy segíti a bőrben a D-vitamin képződését. A D-vitamin számos hatása közül a legismertebb, hogy az ép csontrendszer kialakulásának kulcsszereplője. Az UV-B sugárzás felelős a barnulásért is, ugyanis a bőr sötét színét adó melanin termelése a sugárzás hatására fokozódik a melanocitákban. Az UV-B sugárzás sem ártalmatlan, a túlzott expozíció mind a bőrrák, mind a szürkehályog kialakulásával összefüggésbe hozható.

Szervezetünk fokozottan van kitéve az UV-sugárzás hatásának ott, ahol a Föld ózonrétege vékonyabb, tehát a sarkok felé közeledve, illetve a Déli-féltekén. Mivel az Északi-félgömbön is fokozatosan csökken a védelmet nyújtó ózonréteg vastagsága, vízparton vagy magas hegyekben az UV-sugárzás egyre nagyobb hatást gyakorol az emberi szervezetre.

Széles a köre azoknak a gyógyszereknek is, melyek fokozzák a bőr fényérzékenységét, azaz fotoszenzitizálnak. Egyes antibiotikumok, fájdalom-csillapítók, szívgyógyszerek és a pattanásos bőr kezelésére alkalmazott gyógyszerek szedése esetén az UV sugárzás bőrre gyakorolt hatása fokozódik. A gyógyszerek szedése előtt erről érdemes tájékozódni, az ilyen készítménnyel folytatott rövid-középhosszú ideig tartó és tervezhető kúrát pedig a kevésbé napsütéses hónapokra igazítani.

Egyes növények levelében fényérzékenyítő anyag található. Túra során vagy nyáron a fűbe heveredve a fotoszenzitizáló anyag a bőrre kerülhet és napsütés hatására égési sérüléshez hasonló reakciót válthat ki.

Közhely, hogy a déli órákban kerüljük a napozást és alkalmazzunk magas faktorú, UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtó készítményt. A napégés azonban gyakran mégis bekövetkezik. Az ellátás fontos lépése ilyenkor a további expozíció kerülése és az érintett bőrfelület hűtése. Bőrregeneráló készítményként olyan komplex összetételű szert válasszunk, amely bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és hámosító hatással egyaránt rendelkezik.

Források:

Irritált bőr

Bőrük felszínek épségét zsír-sav köpeny és jótékony baktériumokból álló normál flóra védi. Az agresszív hatású kémiai anyagok, például szerves oldószerek, detergensek, zsíroldó anyagok ezen védőréteg károsításán keresztül fejtik ki irritatív hatásukat.

Tovább

Felszínes égési sérülés

Az égési sérülések fogalomköre a figyelmetlenül végzett konyhai művelet okozta felszínes bőrsérüléstől a súlyos-életveszélyes állapothoz vezető termikus károsodásig terjed. Az égés súlyossága elsősorban annak mélységétől és kiterjedésétől függ.

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!