Alkalmazási területei

Napégette bőr

A napból érkező UV-sugárzás a látható fénynél rövidebb hullámhosszú elektromágneses sugárzás, amely hullámhossza alapján további három csoportra osztható. Mivel az UV-C sugárzást teljesen elnyeli a földi légkör, elegendő az UV-A és az UV-B sugárzás hatásaival foglalkozni.

Az ultraibolya (ultraviola) sugárzáson belül a legnagyobb hullámhosszal az UV-A sugárzás rendelkezik. A barnuláshoz alig járul hozzá, ugyanakkor a kollagénrostok károsítása révén fokozza a bőr öregedését. A DNS-re gyakorolt hatása miatt a bőrrák kialakulásával is összefüggésbe hozható.

Az UV-B sugárzás előnyös tulajdonsága, hogy segíti a bőrben a D-vitamin képződését. A D-vitamin számos hatása közül a legismertebb, hogy az ép csontrendszer kialakulásának kulcsszereplője. Az UV-B sugárzás felelős a barnulásért is, ugyanis a bőr sötét színét adó melanin termelése a sugárzás hatására fokozódik a melanocitákban. Az UV-B sugárzás sem ártalmatlan, a túlzott expozíció mind a bőrrák, mind a szürkehályog kialakulásával összefüggésbe hozható.

Szervezetünk fokozottan van kitéve az UV-sugárzás hatásának ott, ahol a Föld ózonrétege vékonyabb, tehát a sarkok felé közeledve, illetve a Déli-féltekén. Mivel az Északi-félgömbön is fokozatosan csökken a védelmet nyújtó ózonréteg vastagsága, vízparton vagy magas hegyekben az UV-sugárzás egyre nagyobb hatást gyakorol az emberi szervezetre.

Széles a köre azoknak a gyógyszereknek is, melyek fokozzák a bőr fényérzékenységét, azaz fotoszenzitizálnak. Egyes antibiotikumok, fájdalom-csillapítók, szívgyógyszerek és a pattanásos bőr kezelésére alkalmazott gyógyszerek szedése esetén az UV sugárzás bőrre gyakorolt hatása fokozódik. A gyógyszerek szedése előtt erről érdemes tájékozódni, az ilyen készítménnyel folytatott rövid-középhosszú ideig tartó és tervezhető kúrát pedig a kevésbé napsütéses hónapokra igazítani.

Egyes növények levelében fényérzékenyítő anyag található. Túra során vagy nyáron a fűbe heveredve a fotoszenzitizáló anyag a bőrre kerülhet és napsütés hatására égési sérüléshez hasonló reakciót válthat ki.

Közhely, hogy a déli órákban kerüljük a napozást és alkalmazzunk magas faktorú, UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtó készítményt. A napégés azonban gyakran mégis bekövetkezik. Az ellátás fontos lépése ilyenkor a további expozíció kerülése és az érintett bőrfelület hűtése. Bőrregeneráló készítményként olyan komplex összetételű szert válasszunk, amely bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és hámosító hatással egyaránt rendelkezik.

Források:

A pelenkakiütés

A pelenkakiütés vagy pelenkadermatitisz (eritéma gluteále szindróma) gyakori csecsemőkori elváltozás, nemzetközi adatok szerint a babák negyedét érinti. Kiváltó oka, hogy a vizelet karbamidot (ureát) tartalmaz, ami a bélbaktériumok által termelt ureáz enzim hatására a pelenkában ammóniává alakul.

Tovább

Metszések, vágások

Azok a kisebb konyhai sebek, amit a hétköznapi szóhasználattal egyszerűen vágásnak nevezünk, orvosi értelemben kétféle sebtípust jelölhetnek. Amikor kifejezetten éles tárgy a sebalapig minden területen roncsolás nélkül halad át, metszett sebről beszélünk.

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!