Alkalmazási területei

Metszések, vágások

Azok a kisebb konyhai sebek, amit a hétköznapi szóhasználattal egyszerűen vágásnak nevezünk, orvosi értelemben kétféle sebtípust jelölhetnek. Amikor kifejezetten éles tárgy a sebalapig minden területen roncsolás nélkül halad át, metszett sebről beszélünk.

A vágott seb hasonló a metszett sebhez, de keletkezésében tompa erőhatás is szerepet játszik. Az átvágott szövetek között nagyobb a roncsolás, a sebszélek egyenetlenek.

Amennyiben a sebfelszín összefekszik, a seb minimális kötőszövet felhasználásával gyógyul és helyén vékony nyom marad hátra. Ez az elsődleges, „per primam” sebgyógyulás. Amennyiben a sebalapok távolabb vannak egymástól vagy fertőzés következtében nincsenek meg az elsődleges sebgyógyulás feltételei, a seb vastagabb hegszövettel pótlódik. Ekkor beszélünk másodlagos, „per szekundam” sebgyógyulásról.

A metszett és vágott seb ellátásában az orvos szerepe kettős. Egyrészt el kell bírálni, szükség van-e a sebzárásra, varrat, kapocs vagy sebragasztás alkalmazására. A másik, talán ennél is fontosabb feladat a fertőzés veszélyének minimalizálása, ami szennyezett sérülés esetén a tetanusz elleni emlékeztető oltást is magában foglalja.

Ha a kisebb háztartási baleset során a metszés felületes, szennyeződésmentes, előfordul, hogy nem fordulunk vele orvoshoz. A sebtisztítás, fertőtlenítés és hámosítás szabályait azonban ekkor se hanyagoljuk el. Amennyiben a felmerül a sebzárás szükségessége, inkább forduljunk orvoshoz. Ha sérülésünk kisebb heggel és gyorsabban gyógyul, ez nem csak egészségügyi, hanem esztétikai szempontból is fontos.

Források:

Felszínes égési sérülés

Az égési sérülések fogalomköre a figyelmetlenül végzett konyhai művelet okozta felszínes bőrsérüléstől a súlyos-életveszélyes állapothoz vezető termikus károsodásig terjed. Az égés súlyossága elsősorban annak mélységétől és kiterjedésétől függ.

Tovább

Otthoni bőrápolás kozmetikai kezelések után

A kozmetikai szalonokban a szépészeti beavatkozások széles kínálatával találkozunk. Van néhány olyan kezelés, mint a bőrradírozás, a savas hámlasztás, a mikrodermabrázió vagy a gyantázás, mely hosszabb távú előnyös hatása mellett átmenetileg igénybe veszi a bőrt. Hogyan tudjuk a beavatkozások rövid távú kellemetlenségeit minimalizálni?

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!