A Neogranormon kenőcs alkalmazási területei

Irritált bőr

Bőrük felszínek épségét zsír-sav köpeny és jótékony baktériumokból álló normál flóra védi. Az agresszív hatású kémiai anyagok, például szerves oldószerek, detergensek, zsíroldó anyagok ezen védőréteg károsításán keresztül fejtik ki irritatív hatásukat.

A bőrreakció súlyossága függ a károsító ágens mennyiségétől, töménységétől, a hatás időtartamától éppúgy, mint a bőr regenerációs képességétől.

Előfordul, hogy már egyetlen behatás súlyos bőrtünetet vált ki, máskor visszatérő ártalom vezet a bőrirritáció kialakulásához. A lassan, fokozatosan kialakuló irritáció gyakran munkahelyi vagy háztartási tevékenységhez köthető és általában a kézen jelentkezik. A munkavégzés során a kézre kerülő irritáló anyagok mellett nem szabad elfeledkeznünk a zsíroldó hatású szerekkel végzett gyakori kézmosás káros hatásáról sem.

A krónikus ártalomnak a bőr általában hosszú ideig képes ellenállni, a végén azonban tartalékai kimerülnek. Milyen eszközökkel rendelkezik az egészséges bőr annak érdekében, hogy az irritatív hatásokat ellensúlyozni tudja?

A bőr felszínén található zsírszerű (lipoid) réteg a faggyúmirigyek, a verejtékmirigyek és a felhám zsírrétege által kialakított emulzió. Szerepe nagyon fontos, védi a bőrt a kiszáradástól és antibakteriális hatással is rendelkezik.

Mint a bőr felépítéséről szóló összeállításban utaltunk rá, bőrünk három rétegű, a legfelül elhelyezkedő hámréteg azonban szerkezetileg további öt részre bontható. A legfelső sejtsorok leválása a megújulás része, ez a hámlás. A folyamat természetes sebességét a hámréteg vízkötő kapacitása szabályozza. Amennyiben a folyamat felgyorsul, bőrünk felszíne szárazzá, repedezetté, érzékennyé válik.

A bőr önvédelmének harmadik eszköze az úgynevezett pufferkapacitás. Ez a képességet azt jelenti, hogy a bőr képes ellensúlyozni, amikor a bőrfelszín kémhatása átmenetileg eltér a normális pH 5,5-5,7 közötti állapottól.

Amikor a bőr említett védekező mechanizmusai kimerülnek, megjelennek a bőrelváltozás első jelei. Heveny irritáció esetén a legtöbbször bőrpírrel találkozunk, a bőr ödémássá válik, súlyosabb esetben kisebb-nagyobb hólyagok is kialakulhatnak. A krónikus esetekre inkább a száraz, repedezett bőr a jellemző.

Az ellátás legfontosabb lépése annak kiderítése, mi váltotta ki a tüneteket. Ez gyakran egyértelmű, néha azonban hosszas megfigyelést igényel. A kézen kialakult irritációt éppúgy okozhatja szappan, mint kozmetikum vagy akár fémtartalmú karkötő is. Amennyiben lehetséges, kerüljük a további expozíciót. Ha az adott vegyszer nem iktatható ki az életünkből használjunk védőöltözéket, például mosogatószer okozta irritáció esetén gumikesztyűt.

Amennyiben kialakultak a bőrirritáció tünetei, az expozíció kerülése mellett érdemes olyan bőrregeneráló készítményt bevetni, mely több összetevőjének köszönhetően gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, bőrregeneráló és hámosító hatással egyaránt rendelkezik. A súlyos, ekcémás bőrtünetek kivizsgálása és ellátása már az orvos hatáskörébe tartozik.

Források:

Horzsolások

Orvosi értelemben a felületes bőrsérülés két elváltozást takar. Amikor az anyaghiány csak a hám rétegeire terjed ki, hámfoszlásról beszélünk, amennyiben a sérülés ennél kissé mélyebbre terjed, az elváltozás neve hámhorzsolás.

Tovább

Metszések, vágások

Azok a kisebb konyhai sebek, amit a hétköznapi szóhasználattal egyszerűen vágásnak nevezünk, orvosi értelemben kétféle sebtípust jelölhetnek. Amikor kifejezetten éles tárgy a sebalapig minden területen roncsolás nélkül halad át, metszett sebről beszélünk.

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!