Alkalmazási területei

Horzsolások

Orvosi értelemben a felületes bőrsérülés két elváltozást takar. Amikor az anyaghiány csak a hám rétegeire terjed ki, hámfoszlásról beszélünk, amennyiben a sérülés ennél kissé mélyebbre terjed, az elváltozás neve hámhorzsolás.

Hámfoszlással, más néven erózióval találkozunk például akkor, amikor a vadonatúj cipő hólyagot tör a sarkunkra és a hólyag felszíne leválik. Az elváltozás a mélyebb bőrrétegeket nem érinti, és jó esély van arra, hogy heg nélkül gyógyuljon. Hólyagos bőrelváltozás azonban betegségek következtében is kialakulhat. Ilyen kórképek például a bárányhimlő vagy az övsömör. Amennyiben hólyagokat elvakarjuk és felülfertőződés következik be, ilyenkor is előfordulhat, hogy a gyógyulást követően kis heg marad hátra. Hámfoszlás esetén is ügyelni kell arra, hogy a megfelelő sebgyógyulás feltételeit megteremtsük.

Amennyiben a hámhiány az alatta fekvő, úgynevezett papilláris kötőszövetet is érinti, az elváltozás neve hámhorzsolás vagy exkoriáció. Hámhorzsolást számos körülmény előidézhet egy salakos pályán végrehajtott becsúszó szereléstől a nyári rovarcsípések túlzott vakargatásáig. Az exkoriáció pszichiártiai kórképek kísérő jelenségeként is felléphet, melynek kivizsgálása és ellátása szakorvos feladata.

Ha a horzsolás az irhát is eléri, az itt fotó idegeknek és ereknek „köszönhetően” általában fájdalmat érzünk és gyakran szivárgó vérzés társul hozzá. Az ellátás során a legtöbbször fájdalomcsillapításra nincs szükség és a vérzés is önmagától megáll, a megfelelő sebgyógyulás érdekében azonban a sebtisztítás, a fertőtlenítés és a hámosítás szabályait be kell tartani.

Források:

Tetoválás után

A test díszítésének igénye szinte egyidős az emberiséggel. Tetoválást figyelhetünk meg az Ötztali-Alpok jegébe 5300 éve belefagyott ember, ismert nevén Ötzi testén, de számos törzsi nép esetén is találkozunk vele. A tetoválás modern divatja – elsősorban a fiatalok körében – mára világméretű járvánnyá vált.

Tovább

Metszések, vágások

Azok a kisebb konyhai sebek, amit a hétköznapi szóhasználattal egyszerűen vágásnak nevezünk, orvosi értelemben kétféle sebtípust jelölhetnek. Amikor kifejezetten éles tárgy a sebalapig minden területen roncsolás nélkül halad át, metszett sebről beszélünk.

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!