Alkalmazási területei

Horzsolások

Orvosi értelemben a felületes bőrsérülés két elváltozást takar. Amikor az anyaghiány csak a hám rétegeire terjed ki, hámfoszlásról beszélünk, amennyiben a sérülés ennél kissé mélyebbre terjed, az elváltozás neve hámhorzsolás.

Hámfoszlással, más néven erózióval találkozunk például akkor, amikor a vadonatúj cipő hólyagot tör a sarkunkra és a hólyag felszíne leválik. Az elváltozás a mélyebb bőrrétegeket nem érinti, és jó esély van arra, hogy heg nélkül gyógyuljon. Hólyagos bőrelváltozás azonban betegségek következtében is kialakulhat. Ilyen kórképek például a bárányhimlő vagy az övsömör. Amennyiben hólyagokat elvakarjuk és felülfertőződés következik be, ilyenkor is előfordulhat, hogy a gyógyulást követően kis heg marad hátra. Hámfoszlás esetén is ügyelni kell arra, hogy a megfelelő sebgyógyulás feltételeit megteremtsük.

Amennyiben a hámhiány az alatta fekvő, úgynevezett papilláris kötőszövetet is érinti, az elváltozás neve hámhorzsolás vagy exkoriáció. Hámhorzsolást számos körülmény előidézhet egy salakos pályán végrehajtott becsúszó szereléstől a nyári rovarcsípések túlzott vakargatásáig. Az exkoriáció pszichiártiai kórképek kísérő jelenségeként is felléphet, melynek kivizsgálása és ellátása szakorvos feladata.

Ha a horzsolás az irhát is eléri, az itt fotó idegeknek és ereknek „köszönhetően” általában fájdalmat érzünk és gyakran szivárgó vérzés társul hozzá. Az ellátás során a legtöbbször fájdalomcsillapításra nincs szükség és a vérzés is önmagától megáll, a megfelelő sebgyógyulás érdekében azonban a sebtisztítás, a fertőtlenítés és a hámosítás szabályait be kell tartani.

Források:

Felszínes égési sérülés

Az égési sérülések fogalomköre a figyelmetlenül végzett konyhai művelet okozta felszínes bőrsérüléstől a súlyos-életveszélyes állapothoz vezető termikus károsodásig terjed. Az égés súlyossága elsősorban annak mélységétől és kiterjedésétől függ.

Tovább

Hogyan lehet minimalizálni a tetoválás okozta bőrtüneteket?

A tetovált bőr okozta esztétikai élmény mögött eltörpülnek a bőrgyógyászati mellékhatások, mégsem szabad ezeket figyelmen kívül hagyni. A tetoválás során testidegen festék jut a bőr középső rétegébe, ami nem kívánatos hatásokat is eredményezhet. A leggyakoribb a tű okozta trauma következtében kialakuló átmeneti akut gyulladásos reakció és a fényérzékenység, de ritkán orvosi kezelést igénylő komplikációk is felléphetnek.

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!