Alkalmazási területei

Hogyan lehet minimalizálni a tetoválás okozta bőrtüneteket?

A tetovált bőr okozta esztétikai élmény mögött eltörpülnek a bőrgyógyászati mellékhatások, mégsem szabad ezeket figyelmen kívül hagyni. A tetoválás során testidegen festék jut a bőr középső rétegébe, ami nem kívánatos hatásokat is eredményezhet. A leggyakoribb a tű okozta trauma következtében kialakuló átmeneti akut gyulladásos reakció és a fényérzékenység, de ritkán orvosi kezelést igénylő komplikációk is felléphetnek (7). A higiénés szabályok betartásával és bőrnyugtató, regeneráló hatású készítmények alkalmazásával mind a szalonok, mind a tetoválást vállaló egyének sokat tehetnek a frissen tetovált bőr szépségének és egészségének fennmaradásáért. A kérdéssel azért is érdemes foglalkozni, mert az európai lakosság 12 %-a visel tetoválást, az Egyesült Államokban pedig az arány kétszer ekkora. (1.)

Az Európai Unió Közös Kutatóközpontja (Joint Research Center) által nemrégiben publikált adatok szerint a bőr középső rétegébe, a dermiszbe juttatott tinták akár 100 különféle anyagot tartalmazhatnak. A szervezetünkbe jutó testidegen anyagok szinte bármelyike okozhat allergiát vagy más, nem kívánt reakciót az ételektől a gyógyszerekig. Nincs ez másként a tetováló tinták összetevőivel sem.

A tetoválás biztonságával kapcsolatban már nemzetközi konferenciát is rendeztek. A szakértők megállapították, hogy az allergiát nem önmagában a tinta váltja ki, hanem annak fehérjéhez történő kötődése, az úgynevezett haptén reakció. (2.) A leggyakrabban helyi bőrtünetekkel találkozunk, az egész szervezetre kiterjedő allergia rendkívül ritka.

Amennyiben súlyos helyi bőrelváltozásokkal találkozunk, felmerül a bakteriális fertőzés lehetősége is. Ilyenkor a bőrpír és a viszketés mellett duzzanat alakul ki. (3.) A leggyakrabban előforduló baktériumok a Staphylococcusok, a Streptococcusok és a Pseudomonas. Nem mindig tisztázható egyértelműen, hogy a tinta kontaminációja, a nem megfelelő kivitelezés vagy a tetovált személy hiányos higiénéje áll a kellemetlen következmények hátterében. (1.) A legegyszerűbb, ha mindenki betartja a rá vonatkozó szabályokat.

A tetoválók részéről a gumikesztyű viselése, a bőr megfelelő tisztítása és az egyszer használatos eszközök alkalmazása tartozik a legfontosabb szabályok közé. (4.) A kezelt egyén a tetoválást követő időszakban kerülje a fürdést és a hosszan tartó zuhanyzást, a napozást, a szolárium használatát és ne vakarja az érintett bőrterületet. A védőfólia alkalmazását nem minden stúdió javasolja, a napsütésnek kitett tetovált felületet azonban érdemes fóliával lefedni. Fontos tudni, hogy bőrápoló kenőcsöt az első napokban 4 óránként, majd naponta 3-5 alkalommal használjuk és a vékony rétegben vigyük fel a bőrre. A gyakori és túl vastag krémréteg a szín kifakulásához vezethet a legtöbb gyógyító kenőcs és krém esetében (5.), azonban normál használat mellett ettől egyáltalán nem kell tartani, a bőr gyógyítása, regenerálása megfelelő gyógyhatású készítménnyel pedig kiemelten fontos.

A bőr regenerálására, kisebb sérülések ellátására érdemes olyan gyógyszeres kenőcsöt választani, mely receptmentesen áll a fogyasztók rendelkezésére és több hatóanyagot tartalmaz, így hatása is összetett.

A helyileg ható készítmények gyakori komponense, a cinkoxid már többféle bőrgyógyászati kórképben bizonyított. (8.) A cinkoxid önmagában is komplex hatással rendelkezik. Mint összehúzó szer (adsztringens) terápiás hatása egyrészt abban áll, hogy védi a gyulladt nyálkahártya vagy bőr felszínét, másrészt a mélyebb rétegbe kerülő csekély mennyiség csökkenti a kollagénrostok vízmegkötő képességét, ezáltal csökken a váladékképződés, a gyulladás és a fájdalom. A bőrregenerációt azzal segíti elő, hogy a leváló beteg hámsejteket egészségesek pótolják. (9.)

A komplex hatású Neogranormon kenőcsnek a cinkoxid azonban csak az egyik hatóanyagát jelenti. Az A-vitaminnal (retinol) és származékaival történő helyi kezelés elősegíti az egészséges granulációs szövet kialakulását és a hámosodást, ami hozzájárul a gyorsabb és tökéletesebb sebgyógyuláshoz. Az A-vitamin a hámszövet épségének fenntartásához szükséges. Szerepet játszik a hámsejtek szaporodásában, ezáltal elősegíti a bőr regenerációját. Az A-vitamin hiánya növeli a bőr irritálhatóságát, szárazságát, ami kedvez a fertőzések kialakulásának.

A Neogranormon kenőcs hatékonyságát további két összetevő fokozza. Az egyik a pancreas-kivonat, mely a benne található emésztőenzimeknek köszönhetően segíti a sebgyógyulást. Az ergokalciferol (D2-vitamin) pedig a bőr felső rétege sejtjeinek növekedését, differenciálódását segíti elő, illetve szabályozza a hámképződést.

A Neogranormon kenőcs tehát védi a hámsejteket, így az egészséges hámréteget és elősegíti a hámsérülések gyógyulását. Hatóanyagai a hámosodást és a sebgyógyulást különböző támadáspontokon kedvezően befolyásolják, ezáltal az egyes komponensek hatásai egymást kiegészítik és támogatják.

Irodalom:

  1. W. Bäumler: Tattoos and Their Potential Health Consequences (Deutsches Ärzteblatt International Dtsch Arztebl Int 2016; 113: 663–4)
  2. Bundesinstitut für Risikobewertung: First International Conference on Tattoo Safety
  3. I. Rahimi et al:Tattoos: What Do People Really Know About the Medical Risks of Body Ink? (JCAD March 2018 Volume 11 Number 3)
  4. A. Vitushka: Are Tattoos Unhealthy? Learn the Health Risks of Tattoo
  5. https://tattoomed.hu/tippek-truekkoek/10-tipp-a-tetovalas-helyes-apolasahoz
  6. https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=13538
  7. A. Bassi et al: Tattoo-Associated Skin Reaction: The Importance of an Early Diagnosis and Proper Treatment (BioMed Research International Volume 2014, Article ID 354608)
  8. M. Gupta et al: Zinc Therapy in Dermatology: A Review (Dermatology Research and Practice Volume 2014, Article ID 709152)
  9. https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=13538

Metszések, vágások

Azok a kisebb konyhai sebek, amit a hétköznapi szóhasználattal egyszerűen vágásnak nevezünk, orvosi értelemben kétféle sebtípust jelölhetnek. Amikor kifejezetten éles tárgy a sebalapig minden területen roncsolás nélkül halad át, metszett sebről beszélünk.

Tovább

Felszínes égési sérülés

Az égési sérülések fogalomköre a figyelmetlenül végzett konyhai művelet okozta felszínes bőrsérüléstől a súlyos-életveszélyes állapothoz vezető termikus károsodásig terjed. Az égés súlyossága elsősorban annak mélységétől és kiterjedésétől függ.

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!