Alkalmazási területei

Hidegtől kiszáradt bőr

Minél magasabb a levegő hőmérséklete, annál magasabb a lehetséges víztartalma is. Míg a 35 °C-os levegő minden köbmétere közel 40 gramm vízpárát képesen kicsapódás nélkül megtartani, addig ez a szám 20 °C-os levegő esetén 17,3 gramm, 0 °C-nál 4,8 gramm, mínusz 20 °C esetén pedig alig haladja meg az 1 grammot. A lehetőség szerencsére a mérsékelt égövi melegben nincs csúcsra járatra. Elképzelni is rossz, milyen lenne a 35 °C-os nyári kánikula 100 százalékos páratartalom esetén. Az ellenkezőjével viszont mi is gyakran szembesülünk. Hidegben szinte nincs vízpára a levegőben.

Hideg nem kizárólag télen fordul elő. A nyári melegben a munkahelyek, üzletek és járművek zöme légkondicionálót használ, ami amellett, hogy hűti a levegőt, párát is elvon. Mindez fokozza a levegő szárazságát. Amennyiben ilyenkor lehetőségünk van rá – például lakásban – 40 %-nál alacsonyabb páratartalom esetén érdemes párásítót használni. Gyermekszobában ennél magasabb az ideális páratartalom, itt érdemes legalább 60 %-ot elérni. A nyári szabadság sokan számára a vízparti pihenést, másoknak a magashegyi túrák időszakát jelenti. A hűvös levegő alacsonyabb páratartalmára itt is érdemes felkészülni.

A hideg időjárás első számú időszaka azonban kétségkívül a tél. A fedetlen testrészek, általában az arc és kezek bőre ilyenkor nagyon könnyen kiszárad. Néha fel sem tűnik, hogy hideg van, amikor éppen kiszaladunk valamiért a lakásból kesztyű nélkül. Azután eltelik néhány nap és megjelennek a bőrön a hidegtől kiszáradt bőr félreismerhetetlen jelei. A bőr felszíne durva tapintatúvá válik, rajta apró repedések alakulnak ki és száraz hámlás figyelhető meg. Az arcon, a papírzsebkendővel rendszeresen dörzsölgetett orrnyílások alatt szintén hamar fellépnek az irritáció tünetei.

A tünetek gyakran már az ősz végén fellépnek és csak a tavasz beköszöntével múlnak el. A hideg elől nehéz elmenekülni és a hermetikusan záró öltözék viselése sem életszerű. Ilyenkor különösen fontos, hogy vitamintartalmú bőrápoló krémet válasszunk az időjárásnak kitett bőrfelület ápolására.

A vitaminok közül az A-vitaminról közismert, hogy a hámszövet épségének fenntartásához szükséges. Az A-vitaminnal és származékaival történő helyi kezelés elősegíti az egészséges granulációs szövet kialakulását és a hámosodást, ami hozzájárul a gyorsabb és tökéletesebb sebgyógyuláshoz. Szerepet játszik a hámsejtek szaporodásában, ezáltal elősegíti a bőr regenerációját. Az A-vitamin jelenlétében a bőr felső rétegében a váladéktermelő sejtek vannak túlsúlyban. Ez azért fontos, mert a normál váladékképződés csökkenése növelné a bőr irritálhatóságát, szárazságát, ami kedvezne a fertőzések kialakulásának.

A bőr és a nyálkahártyák felépítéséhez és regenerációjához a B5-vitamin, vagyis a pantoténsav is elengedhetetlenül szükséges. Ez a vitamin azonban a táplálkozással könnyen pótolható, hiánytünetei ritkák. Fő forrásai a gabonafélék, napraforgó, káposztafélék, hüvelyesek, gomba és a tojás.

A hidegtől kiszáradt bőrre alkalmazott jó bőrregeneráló készítmény komplex összetételű, A-vitamin mellett bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő komponenst is tartalmaz.

Források:

A pelenkakiütés

A pelenkakiütés vagy pelenkadermatitisz (eritéma gluteále szindróma) gyakori csecsemőkori elváltozás, nemzetközi adatok szerint a babák negyedét érinti. Kiváltó oka, hogy a vizelet karbamidot (ureát) tartalmaz, ami a bélbaktériumok által termelt ureáz enzim hatására a pelenkában ammóniává alakul.

Tovább

Hogyan lehet minimalizálni a tetoválás okozta bőrtüneteket?

A tetovált bőr okozta esztétikai élmény mögött eltörpülnek a bőrgyógyászati mellékhatások, mégsem szabad ezeket figyelmen kívül hagyni. A tetoválás során testidegen festék jut a bőr középső rétegébe, ami nem kívánatos hatásokat is eredményezhet. A leggyakoribb a tű okozta trauma következtében kialakuló átmeneti akut gyulladásos reakció és a fényérzékenység, de ritkán orvosi kezelést igénylő komplikációk is felléphetnek.

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!