Alkalmazási területei

Felfekvés megelőzése

A felfekvés – mint neve is mutatja – a legtöbbször tartósan ágyban fekvő, általában idős betegeken alakul ki. Orvosi elnevezése, a dekubitusz a decumbere, lefeküdni szóból származik. Az állandó nyomásnak kitett helyeken, elsősorban a fartájon, a gerinc alsó szakaszán, a lapocka alatt és a sarkokon figyelhetjük meg. Első tünete a vöröses bőrelszíneződés, mely kezdetben fájdalmatlan. Amennyiben az érintett terület nyomása továbbra is fennáll és nem fordítunk kellő figyelmet a kezdeti tünetek kezelésére, mély, fekélyes seb jöhet létre.

Az idős, ágyban fekvő betegek esetén a felfekvés kialakulásának kockázata fokozott. Az érszűkület és a keringési zavar miatt a bőr tápanyag- és oxigénellátása hiányos. Az ellátási zavar fokozottan érinti a végtagok területét. Az idősek bőre általában vékonyabb. A csökkent fájdalomérzet miatt a kezdeti tünetek későn kerülnek felismerésre. A csökkent mozgáskészség és a fájdalmas ízületek miatt a helyzetváltoztatás korlátozott, a beteg gyakran ugyanabban a testhelyzetben fekszik éjjel-nappal. A társbetegségek, elsősorban a cukorbetegség és a szívelégtelenség, az ágytakaró alatt kialakuló fülledt meleg, az inkontinens betegeknél pedig a nedvesség a helyzetet tovább rontja.

A felfekvéshez hasonló bőrelváltozás ritkábban más okok miatt is fellép. Ilyen például, amikor a gipszkötés okozta nyomás vezet dekubitusz kialakulásához, de égés és altatószer-mérgezés esetén is találkozhatunk vele.

A kialakult felfekvés kezelése nem kevés feladat elé állítja az orvosokat és a beteget, így a megelőzés kiemelt jelentőséggel bír. A fekvő beteg testhelyzetét érdemes kétóránként változtatni. Minden helyzetváltoztatásnál nézzük meg, van-e bőrpír a nyomásnak kitett helyeken. Törekedjünk puha fekhely kialakítására. Ha a felfekvés kockázata magas, érdemes dekubitusz matracot beszerezni.

Nagyon fontos a bőr megfelelő tisztítása és ápolása. Ne használjunk szappant az érintett bőrön, a lemosást követően itassuk fel a vizet, kerüljük a bőr dörzsölését. A megtisztított bőrön alkalmazzunk gyulladáscsökkentő, bőrregeneráló hatású krémet. Az ép bőrterület természetesen szappannal is tisztítható. Kövessünk el mindent a felülfertőződés kialakulása ellen. Incontinens betegnek hólyagkatéter használata javasolt.

Források:

Tetoválás után

A test díszítésének igénye szinte egyidős az emberiséggel. Tetoválást figyelhetünk meg az Ötztali-Alpok jegébe 5300 éve belefagyott ember, ismert nevén Ötzi testén, de számos törzsi nép esetén is találkozunk vele. A tetoválás modern divatja – elsősorban a fiatalok körében – mára világméretű járvánnyá vált.

Tovább

A pelenkakiütés

A pelenkakiütés vagy pelenkadermatitisz (eritéma gluteále szindróma) gyakori csecsemőkori elváltozás, nemzetközi adatok szerint a babák negyedét érinti. Kiváltó oka, hogy a vizelet karbamidot (ureát) tartalmaz, ami a bélbaktériumok által termelt ureáz enzim hatására a pelenkában ammóniává alakul.

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!