A Neogranormon kenőcs alkalmazási területei

Felfekvés megelőzése

A felfekvés – mint neve is mutatja – a legtöbbször tartósan ágyban fekvő, általában idős betegeken alakul ki. Orvosi elnevezése, a dekubitusz a decumbere, lefeküdni szóból származik. Az állandó nyomásnak kitett helyeken, elsősorban a fartájon, a gerinc alsó szakaszán, a lapocka alatt és a sarkokon figyelhetjük meg. Első tünete a vöröses bőrelszíneződés, mely kezdetben fájdalmatlan. Amennyiben az érintett terület nyomása továbbra is fennáll és nem fordítunk kellő figyelmet a kezdeti tünetek kezelésére, mély, fekélyes seb jöhet létre.

Az idős, ágyban fekvő betegek esetén a felfekvés kialakulásának kockázata fokozott. Az érszűkület és a keringési zavar miatt a bőr tápanyag- és oxigénellátása hiányos. Az ellátási zavar fokozottan érinti a végtagok területét. Az idősek bőre általában vékonyabb. A csökkent fájdalomérzet miatt a kezdeti tünetek későn kerülnek felismerésre. A csökkent mozgáskészség és a fájdalmas ízületek miatt a helyzetváltoztatás korlátozott, a beteg gyakran ugyanabban a testhelyzetben fekszik éjjel-nappal. A társbetegségek, elsősorban a cukorbetegség és a szívelégtelenség, az ágytakaró alatt kialakuló fülledt meleg, az inkontinens betegeknél pedig a nedvesség a helyzetet tovább rontja.

A felfekvéshez hasonló bőrelváltozás ritkábban más okok miatt is fellép. Ilyen például, amikor a gipszkötés okozta nyomás vezet dekubitusz kialakulásához, de égés és altatószer-mérgezés esetén is találkozhatunk vele.

A kialakult felfekvés kezelése nem kevés feladat elé állítja az orvosokat és a beteget, így a megelőzés kiemelt jelentőséggel bír. A fekvő beteg testhelyzetét érdemes kétóránként változtatni. Minden helyzetváltoztatásnál nézzük meg, van-e bőrpír a nyomásnak kitett helyeken. Törekedjünk puha fekhely kialakítására. Ha a felfekvés kockázata magas, érdemes dekubitusz matracot beszerezni.

Nagyon fontos a bőr megfelelő tisztítása és ápolása. Ne használjunk szappant az érintett bőrön, a lemosást követően itassuk fel a vizet, kerüljük a bőr dörzsölését. A megtisztított bőrön alkalmazzunk gyulladáscsökkentő, bőrregeneráló hatású krémet. Az ép bőrterület természetesen szappannal is tisztítható. Kövessünk el mindent a felülfertőződés kialakulása ellen. Incontinens betegnek hólyagkatéter használata javasolt.

Források:

Otthoni bőrápolás kozmetikai kezelések után

A kozmetikai szalonokban a szépészeti beavatkozások széles kínálatával találkozunk. Van néhány olyan kezelés, mint a bőrradírozás, a savas hámlasztás, a mikrodermabrázió vagy a gyantázás, mely hosszabb távú előnyös hatása mellett átmenetileg igénybe veszi a bőrt. Hogyan tudjuk a beavatkozások rövid távú kellemetlenségeit minimalizálni?

Tovább

Hidegtől kiszáradt bőr

Minél magasabb a levegő hőmérséklete, annál magasabb a lehetséges víztartalma is. Míg a 35 °C-os levegő minden köbmétere közel 40 gramm vízpárát képesen kicsapódás nélkül megtartani, addig ez a szám 20 °C-os levegő esetén 17,3 gramm, 0 °C-nál 4,8 gramm, mínusz 20 °C esetén pedig alig haladja meg az 1 grammot.

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!