A bőrünkről

Bőrünk felépítése

Bőrünk nem kizárólag belső szerveinket védő és testünket összetartó burok, hanem a szervezet működésében is fontos szerepet kap. Mérete sem elhanyagolható, a felnőtt ember bőrének felülete általában 1,6-1,8 négyzetméter, súlya pedig a bőr alatti zsírszövet nélkül is eléri a 4 kilogrammot.

Az emberi bőr három rétegből áll. A legfelső a hámréteg, a középső az irha, a legalsó réteg neve pedig bőralja.

A hámréteg nagyon vékony, mindössze 0,2 milliméter vastagságú, szerkezetileg mégis öt további részre osztható. A legalul fekvő réteg sejtjei folyamatosan osztódnak, ez biztosítja a bőr állandó megújulását. A megújult sejtek fokozatosan jutnak a felső rétegekbe, a folyamat teljes időtartama egészséges felnőtt emberen általában 28 nap. Amennyiben tehát irháig terjedő hámsérülésünk keletkezik, a teljes regeneráció több hétig tarthat. Az irhát el nem érő sérülés még maradandó heg nélkül gyógyulhat, ügyelni kell azonban arra, hogy ilyen esetben is biztosítsuk a sebgyógyulás ideális feltételeit és a seb ne fertőződjön felül.

A hámréteg kizárólag sejtekből áll, ereket, idegeket nem tartalmaz, ellátását az alatta fekvő réteg, az irha biztosítja. A hámréteg megújulásának részeként a legfelső réteg víztartalma fokozatosan csökken, és amikor ez 10 % alá esik, bekövetkezik a hámlás.

A hámréteg a bőr felszínén jellegzetes rajzolatot mutat, amely különösen a tenyéren és az ujjbegy bőrén kifejezett és egyénre jellemző. Az ujjlenyomatot közel 120 évvel ezelőtt a Scotland Yard kezdte alkalmazni a kriminalisztikai bizonyítás során, napjainkra pedig az egyik legelterjedtebb biometrikus azonosítóvá vált.

Bőrünk második rétege az irha. Vastagsága 3 milliméter, felépítésében sejtek, rostok és alapállomány egyaránt részt vesznek. Az irhát gazdagon hálózzák be erek és idegek és itt találhatók a bőr fontos függelékei, mint a szőrtüszők, a verejték- és a faggyúmirigyek.

Az irhába hatoló sérülés során már maradandó heg keletkezik.

A bőr legalsó rétege a bőralja döntően zsírszövetből áll. A zsírréteg megoszlása testtájanként változó, és ezt nemi és faji tényezők is befolyásolják. A bőralja fő feladata a hőszigetelés, az energiatermelés és a mechanikai ingerek tompítása.

Források:

A bababőr jellegzetessége

A gyermek nem kis felnőtt, a csecsemő pedig nem egyszerűen kis gyermek. Ez a megállapítás a bőrre is igaz. A babák bőre a felnőttekéhez képest 5-7-szer vékonyabb, szerkezete sokkal kevésbé tagolt, ezáltal érzékenyebb, sérülékenyebb is. Az irritáló tényezők gyorsabban és kifejezettebben fejtik ki hatásukat a babák bőrén, mint a felnőttek esetén. Érdekes, hogy a bőrfelület testtömeghez viszonyított aránya a születéskor a legnagyobb. A bababőr azonban nem, csak matematikai adatait tekintve tér el a felnőttekétől.

Tovább

Bőrünk feladata és működése

Az emberi bőr feladata rendkívül összetett, a feladatok között nehéz lenne fontossági sorrendet megállapítani. A bőr képezi szervezetünk első védelmi vonalát a környezet károsító hatásaival szemben. Ez részben mechanikai védelmet jelent, de nem elhanyagolható a bőr barrier funkciója sem.

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!