Hatóanyag

A Neogranormon összetevőinek hatása – ergokalciferol

A természetben kétféle D-vitamin fordul elő: a növényben D2-vitamin, azaz ergocalciferol keletkezik, míg az állatokban D3-vitamin, más néven kolecalciferol alakul ki. A két változat szerkezete csak az oldalláncában különbözik egymástól, emberben kifejtett hatásukban lényeges különbség nincs.

Szervezetünk D-vitamin szükségletét tehát részben a táplálék szolgáltatja. A szükséglet másik részét a napfény biztosítja, az UV-B sugárzás hatására bőrünkben a vitamin előanyagából D-vitamin képződik. A D2– és D3-vitamint először a máj, majd a vese módosítja tovább, mire végül az aktív D-vitamin szerkezete kialakul. A bonyolult biokémiai folyamatnál talán csak a D-vitamin hatása komplexebb. Az utóbbi években a vitaminnal kapcsolatos ismereteink jelentősen bővültek.

Ma elmondhatjuk, hogy a táplálékkal, a napozással vagy a szájon át szedhető készítményekkel a szervezetükbe juttatott D-vitamin hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához, hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához, az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához, az egészséges izomfunkció fenntartásához, az immunrendszer normál működéséhez és szerepet játszik a sejtosztódásban.

A D2-vitamin szerepe helyileg alkalmazva sem elhanyagolható. Elősegíti a bőr felső rétege sejtjeinek növekedését, differenciálódását, szabályozza a szaru- és hámképződést.

Források:

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!