Hatóanyag

A Neogranormon összetevőinek hatása – A-vitamin

Az A-vitamin összefoglaló elnevezés, több hasonló szerkezetű és biológiai hatású vegyületet jelent. A fontosabb A-vitamin vitamerek a retinol, a retinal és a karotinok. Az A-vitamint alapvetően hám- és látásvédőnek tartják, hatása azonban ennél sokkal komplexebb.

Az A-vitamin részt vesz a normál vasanyagcserében, hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, szerepet játszik a sejtek differenciálódásában. A látóideg, a retina működéséhez nélkülözhetetlen rodopszin felépítésében betöltött szerepe miatt hozzájárul a normál látás fenntartásához. Az A-vitamin jól ismert hatása bőr és a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásában betöltött szerepe.

Hogyan fejti ki a helyileg alkalmazott A-vitamin bőrvédő, bőrregeneráló hatását?

Az A-vitaminnal és származékaival történő helyi kezelés elősegíti az egészséges granulációs szövet kialakulását és a hámosodást, ami hozzájárul a gyorsabb és tökéletesebb sebgyógyuláshoz. Az A-vitamin a hámszövet épségének fenntartásához szükséges. Szerepet játszik a hámsejtek szaporodásában, ezáltal elősegíti a bőr regenerációját.

Az A-vitamin jelenlétében a bőr felső rétegében a váladéktermelő, úgynevezett mucintermelő sejtek vannak túlsúlyban. Az A-vitamin hiánya esetén ezek száma csökken és helyüket váladékot nem termelő, elszarusodó sejtek foglalják el. Ez azért jelent problémát, mert a normál váladékképződés csökkenése növeli a bőr irritálhatóságát, szárazságát, ami kedvez a fertőzések kialakulásának.

Források:

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!