A bőrünkről

Bőrünk felépítése

Bőrünk nem kizárólag belső szerveinket védő és testünket összetartó burok, hanem a szervezet működésében is fontos szerepet kap. Mérete sem elhanyagolható, a felnőtt ember bőrének felülete általában 1,6-1,8 négyzetméter, súlya pedig a bőr alatti zsírszövet nélkül is eléri a 4 kilogrammot.

Tovább

Bőrünk feladata és működése

Az emberi bőr feladata rendkívül összetett, a feladatok között nehéz lenne fontossági sorrendet megállapítani. A bőr képezi szervezetünk első védelmi vonalát a környezet károsító hatásaival szemben. Ez részben mechanikai védelmet jelent, de nem elhanyagolható a bőr barrier funkciója sem.

Tovább

A bababőr jellegzetessége

A gyermek nem kis felnőtt, a csecsemő pedig nem egyszerűen kis gyermek. Ez a megállapítás a bőrre is igaz. A babák bőre a felnőttekéhez képest 5-7-szer vékonyabb, szerkezete sokkal kevésbé tagolt, ezáltal érzékenyebb, sérülékenyebb is. Az irritáló tényezők gyorsabban és kifejezettebben fejtik ki hatásukat a babák bőrén, mint a felnőttek esetén. Érdekes, hogy a bőrfelület testtömeghez viszonyított aránya a születéskor a legnagyobb. A bababőr azonban nem, csak matematikai adatait tekintve tér el a felnőttekétől.

Tovább

Szoptatás alatt berepedezett mellbimbó

A szoptatás a kisbabák táplálásának legtermészetesebb módja. Az anyatejjel nemcsak fontos tápanyagok jutnak a baba szervezetébe, hanem olyan immunglobulinok is, melyek nagyban hozzájárulnak az éretlen immunrendszerű újszülöttek fertőzés elleni védelméhez. Az anyatejjel táplált csecsemők bélflórájának összetétele kedvezőbb, kevésbé hajlamosít a nem kívánatos pelenkakiütés kialakulására. A szoptatással kapcsolatban, az anyánál fellépő néhány nem kívánt hatás jelentősége össze sem mérhető azzal a haszonnal, amit a kicsik természetes táplálása nyújt.

Tovább

A sebkezelés helyes lépései

1. Sebtisztítás

A sebkezelés célja az optimális gyógyulás biztosítása, jó funkcionális és esztétikai eredmény elérése. A helyes sebellátás első lépése a seb megfelelő tisztítása. A rendelőkben erre 3%-os hidrogén-peroxid (H2O2) tartalmú öblítő áll rendelkezésre. Az oldat a gyógyszertárakban is megvásárolható, illetve tablettából akár otthon is el tudjuk készíteni.

Tovább

2. Fertőzés ellenes kezelés

A sérülések veszélyes velejárója lehet a helyi vagy akár az egész szervezetet érintő, úgynevezett szisztémás fertőzés kialakulása. Amíg a seb vizes kimosása csak tisztítást eredményez, addig a hidrogén-peroxid oldattal történő öblítés már fertőtlenítő hatással is jár. A seb környékének fertőtlenítésére a legalkalmasabb valamilyen jódtartalmú készítmény.

Tovább

3. Hámosítás

A sebgyógyulás folyamata három szakaszra osztható. Az első stádiumban, mely a sérülést követő 2-3 napig tart a gyulladás jelei dominálnak. A fő tünetek a bőrpír, a duzzanat, a melegség és az érzékenység. Az immunrendszer megkezdi a sejttörmelék és a baktériumok eltüntetését, a véralvadási rendszer hatására pedig alvadék tölti ki a sebet.

Tovább

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!