A bőrünkről

A bababőr jellegzetessége

A gyermek nem kis felnőtt, a csecsemő pedig nem egyszerűen kis gyermek. Ez a megállapítás a bőrre is igaz. A babák bőre a felnőttekéhez képest 5-7-szer vékonyabb, szerkezete sokkal kevésbé tagolt, ezáltal érzékenyebb, sérülékenyebb is. Az irritáló tényezők gyorsabban és kifejezettebben fejtik ki hatásukat a babák bőrén, mint a felnőttek esetén.
Érdekes, hogy a bőrfelület testtömeghez viszonyított aránya a születéskor a legnagyobb. A bababőr azonban nem, csak matematikai adatait tekintve tér el a felnőttekétől.

A babák bőrén a faggyú- és verejtékmirigyek sűrűbben helyezkednek el, emiatt melegben gyakoribbak a „kiütések”.

A bababőr vízben gazdag, de zsírszegény, könnyebben kiszárad. A szervezet és a bőr kellő hidratáltságának biztosítása életkortól függetlenül, mindenki számára fontos, babák esetén erre fokozottan kell ügyelni.

Bőrünkön jótékony hatású baktériumok élnek, nélkülük a bőrön nagyon könnyen telepednének meg kórokozó mikroorganizmusok. A szervezetben élő jótékony baktériumok összefoglaló elnevezése normál flóra, értelemszerűen a bőr jótékony baktériumait röviden bőrflórának nevezzük. A csecsemők bőrflórája eltér a felnőttekétől. A Candida albicanst csak egyéves kor után szorítja ki a normális bőrflóra. A babák teljes immunológiai érése végül tíz éves korra fejeződik be.

A babák bőrének sajátságai is hozzájárulnak ahhoz, hogy a pelenkával fedett bababőr gyakori betegsége a pelenkadermatitisz, orvosi kifejezéssel az eritéma gluteále szindróma. De nem ez az egyetlen helyzet, amikor a babák vékonyabb, érzékenyebb bőrére fokozottan kell figyelni. Elegendő egy rosszul megválasztott bőrápoló készítmény, egy kis napozás vagy a baba jó szándékú túlöltöztetése és a bőr tünetekkel reagál.

A bőr elváltozása nem ritkán belső szervi betegség részjelensége. Amennyiben babánk bőrén olyan elváltozást észlelünk, melyeket nem tudjuk a fenti tényezőkkel magyarázni, mutassuk meg szakorvosnak.

Források:

Bőrünk feladata és működése

Az emberi bőr feladata rendkívül összetett, a feladatok között nehéz lenne fontossági sorrendet megállapítani. A bőr képezi szervezetünk első védelmi vonalát a környezet károsító hatásaival szemben. Ez részben mechanikai védelmet jelent, de nem elhanyagolható a bőr barrier funkciója sem.

Tovább

Bőrünk felépítése

Bőrünk nem kizárólag belső szerveinket védő és testünket összetartó burok, hanem a szervezet működésében is fontos szerepet kap. Mérete sem elhanyagolható, a felnőtt ember bőrének felülete általában 1,6-1,8 négyzetméter, súlya pedig a bőr alatti zsírszövet nélkül is eléri a 4 kilogrammot.

Tovább
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!